Nak Hilangkan Mulut Berbau Ketika Berpuasa?

Cubalah 10 Petua Terbaik Ini Untuk Hilangkan Masalah Mulut Berbau Ketika Berpuasa.

Kita sudah pun berada di dalam bulan Ramadhan yang mulia. Anda tentunya  menjalani ibadat puasa di bulan yang penuh keberkatan ini dengan penuh keikhlasan, kan?

Namun, salah satu masalah yang sering kita hadapi di bulan puasa ini adalah mulut berbau, betul tak. Masalah mulut berbau ni juga dikenali sebagai halitosis dalam istilah perubatan.

Di samping dapat menjalani ibadat puasa dengan penuh keikhlasan, bebas dari masalah mulut berbau adalah sesuatu yang pastinya menambah kegembiraan anda.

Berikut adalah 10 petua yang efektif menghindarkan masalah mulut berbau ketika anda sedang berpuasa, lengkap dengan faktor dan cara mengatasinya.

Penyebab Mulut Berbau Ketika Berpuasa.

1. Didalam mulut kita terdapat bakteria, S. Mutans yang akan menguraikan sisa-sisa makanan menjadi gas sulfur yang menyebabkan mulut kita berbau.

2. Mulut yang kering adalah tempat pembiakan terbaik bakteria.Semasa kita berpuasa, penghasilan air liur akan berkurangan, akibatnya bakteria berkembang biak dengan cepat, sehingga  akan muncul bau tidak sedap dimulut.

Saya selalu berkumur dengan Cacon Organic Mouthwash selepas bersahur, disamping dapat menyingkirkan bakteria S. Mutans, ia juga mampu     mengekalkan kelembapan didalam mulut saya sepanjang hari.

Saya sarankan anda juga patut mencubanya.

Untuk membelinya, sila klik disini.

3. Mulut berbau juga boleh berpunca dari dalam tubuh kita sendiri seperti  yang dialami penghidap diabetes atau kencing manis.

 

Tips Mencegah Bau Mulut Ketika Berpuasa

1.Minumlah air kosong 8-10 gelas ketika bersahur dan berbuka kerana ia dapat meningkatkan pengeluaran air liur, seterusnya mencegah pembiakan bakteria dan tiada lagi masalah mulut berbau!

2.Gosok gigi dan lidah anda dengan sempurna kerana ia dapat mengurangkan masalah mulut berbau ketika berpuasa.Ia akan dapat membersihkan mulut dari sisa makanan yang akan membusuk dan menyebabkan bau tidak sedap.

3.Minum teh hijau tanpa gula ketika bersahur dan berbuka kerana teh hijau mempunyai zat polyphenol yang berguna untuk menyingkirkan bakteria di dalam mulut dan saluran pernafasan anda.Ianya juga amat baik untuk perokok kerana ia akan mengurangkan keradangan pada rongga dan gangguan pernafasan.

4.Hindarkan makanan berbau yang kurang sedap seperti petai, jering atau durian.

5.Kurangkan merokok atau berhenti merokok ketika sahur dan berbuka. Tidak merokok juga boleh menyumbang kepada pengurangan bau mulut pada siang hari bulan puasa.

6.Tidak memakan makanan yang melekit seperti coklat,aiskrim,biskut,dan kuih basah. Makanan melekit ini akan lebih sukar untuk dibersihkan, ditambah akan menempel pada gigi dalam waktu lama sehingga menyebabkan bau mulut.

7.Gunakan ubat kumur (mouthwash) untuk hasil mulut yang lebih bersih maksima.

Namun sesetengah orang amat sensitif dengan mouthwash yang mengandungi alkohol.Klik disini untuk ketahui lebih lanjut tentang

Cacon Organic Mouthwash adalah diperbuat dari 100% bahan semulajadi dan tidak mengandungi alkohol. Ianya sesuai untuk anda yang inginkan mulut yang tidak berbau tetapi sensitif kepada alkohol atau bahan kimia.

Klik di sini untuk beli.

8.Gunakan benang gigi (dental Floss) untuk membersihkan celah-celah gigi dari sisa makanan yang menyebabkan bau mulut.

9.Bersenam ringan secara teratur menjelang atau sesudah berbuka puasa juga bermanfaat. Senaman dapat melepaskan zat-zat beracun dalam tubuh termasuk penyebab bau pada mulut. Hindari tidur yang terlalu lama kerana hal ini akan menyebabkan bau mulut yang tidak sedap.

10.Sekiranya nafas berbau anda berpanjangan walaupun anda telah berusaha sebaik mungkin, buat temujanji dengan doktor. Doktor anda akan memeriksa  samada anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan kondisi perubatan.


2 thoughts on “Nak Hilangkan Mulut Berbau Ketika Berpuasa?

  1. Indox says:

    Untuk saat berpuasa memang kegiatan menyikat gigi kita berkurang. Tapi setelah mendengar info ini, saya tidak harus takut lagi untuk bau mulut.

    1. hafizkadir says:

      betul, jika ada alternatif lain boleh dicuba, apa salahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *