Ketahui 4 Kesan Sampingan Mouthwash Kepada Anda

Anda seorang yang fobia dengan mulut berbau?Jika ya, mesti anda seorang pengguna tegar mouthwash seperti Listerine kan?
Baca ni dulu sebab mouthwash yang biasa anda gunakan mempunyai kesan sampingan yang agak dahsyat.

Kesan sampingan yang biasa dari penggunaan ubat kumur yang disebabkan oleh KANDUNGAN ALKOHOL dan BAHAN KIMIA TAMBAHAN yang terdapat di dalam mouthwash biasa

➊ Rasa kurang menyenangkan seperti panas atau terbakar (burning sensation)
Bahan tambahan seperti eucalyptol, menthol, thymol dan methyl salicylate yang terkandung di dalamnya akan menyebabkan rasa panas dan terbakar bila ia bertindakbalas dengan tisu mulut dan gusi. Saya memang tidak tahan dengan keadaan ini kerana ianya amat pedih.

➋ Mengganggu deria rasa
Alkohol yang terkandung didalamnya yang menyebabkan mulut menjadi kering dan boleh menyebabkan deria rasa anda kurang berfungsi. Saya rasakan ianya amat tidak menyeronokkan, terutama sekali bila memakan makanan kegemaran anda.

➌ Mencemarkan gigi
Mouthwash mengandungi bahan kimia yang dikenali chlorhexidine gluconate. Bahan ini akan bertindakbalas dengan enamel gigi yang menyebabkan gigi kita bertukar menjadi berwarna coklat.Tentu ianya kelihatan tidak cantik kan.

➍ Kesan pengeringan tisu mulut
Tisu mulut yang kering akan menyebabkan pembiakan bakteria meningkat, seterusnya meyebabkan ulser mulut terjadi. Ianya tentu amat  menyakitkan.

Dengan Cacon Organic Mouthwash, anda akan mendapat mulut yang tidak berbau lagi tanpa perlu risau lagi dengan kesan sampingan kerana ianya diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi seperti minyak kelapa berkualiti tinggi dan ekstrak minyak peppermint dan spearmint.

Ianya juga mengandungi lebih 85% Triglycerides dan Asid Laurik, bahan yang menghapuskan bakteria penyebab mulut berbau. Jadi nafas anda tidak akan berbau sepanjang hari , tidak seperti mouthwash yang hanya berkesan selama 1-2 jam sahaja.


2 thoughts on “Ketahui 4 Kesan Sampingan Mouthwash Kepada Anda

  1. Jessie says:

    It’s good that they have organic mouth wash. The one in the hypermarket has lots of alcohol. Time to change.

    1. hafizkadir says:

      Yep, I can’t agree with you more. rinse your mouth with natural mouthwash should be started from now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *