BAGAIMANA IA BERFUNGSI?

Jika anda cuba memutihkan gigi anda, benda terakhir dalam fikiran anda adalah menggunakan arang. Anda mungkin pernah melihat sesetengah orang memberus gigi mereka dengan pes yang berwarna hitam pekat.

Ianya bukan sebarang arang, ia adalah arang teraktif (activated charcoal), dimana ia mempunyai ciri seperti pelekat semulajadi.

Dengan kualiti seperti ini, ianya amat mudah untuk arang mengikat bahan penyebab gigi menjadi kotor termasuklah plak, kopi atau wain.

Bunyinya seperti tak masuk akal, tetapi menggunakan arang teraktif sebagai ubat gigi anda adalah sangat efektif untuk mendapatkan senyuman yang berseri. Samada ianya dalam bentuk kapsul atau serbuk yang halus, tidak mempunyai rasa dan tidak berbau.

Berita gembira, ianya amat pasti selamat untuk digunakan. Malah, didalam perubatan moden sekarang ianya digunakan di hospital untuk melawan toksin dalaman terutamanya kes keracunan makanan.

Pemutihan Gigi Yang Bersifat Nyahtoksin (detoks)

Arang teraktif bukan sahaja boleh memutihkan gigi anda tetapi ia juga mampu menyingkirkan toksin di dalam tubuh anda.

Bila anda memberus dengan arang, ia akan juga menyerap toksin yang terdapat di permukaan gigi anda. Tubuh anda tidak akan terkesan walaupun anda tertelan sebab ia akan masuk ke dalam sistem gastrointestitinal (GI) anda.

Ini sebenarnya memberi kebaikan kepada anda sebab ia akan menarik toksin dan bahan kimia semasa ia melalui badan sehinggalah ia disingkirkan melalui sistem perkumuhan kita.